Home » Interview Eric Hol over inzending Challenge doorstroming

Interview Eric Hol over inzending Challenge doorstroming

Een trotse Eric met de cheque van 5.000 euro. Met onze inzending – met als titel ‘Effecten van doorstroming meetbaar’ – hebben we het stimuleringsbudget van € 5.000 gewonnen!

Extra woningen bouwen, verhuiscoaches inzetten of creatieve concepten als hofjeswoningen aanbieden. Gemeenten en corporaties kunnen van alles doen om 50-plussers te verleiden te verhuizen. Maar: wérken de maatregelen ook? “Zet big data in om de doorstroming te meten”, adviseert Eric Hol, senior ruimtelijk analist van Tellers & Benoemers. Met behulp van hun innovatieve model SENSUB wordt duidelijk welke ingrepen de druk van de woningmarkt in de provincie kunnen halen.

Sensub

Het begint met telwerk: berekenen aan welke woonvormen een gemeente op de lange termijn behoefte heeft, voor alle inwoners. SENSUB gaat uit van veertien woonvormen, van huur tot koop en van lage tot hoge maandlasten. “Zo kan iedere gemeente vaststellen hoeveel 50-plussers moeten doorstromen om de markt in balans te brengen”, legt Eric uit.

SENSUB wordt al in zes gemeenten ingezet. Het model geeft onder meer de mogelijkheid de gevolgen van een ingreep in de woningmarkt te simuleren. “Dus: wat gebeurt er als we een koopgarantieregeling introduceren? Of wat als we 30 kangoeroewoningen realiseren? Ons model vertelt hoeveel en welk type woningen dan binnen de hele verhuisketen beschikbaar komen.”

De grote uitdaging is 50-plussers te verleiden de stap te maken. Als aanvulling op het model biedt Tellers & Benoemers onderzoek aan, gebaseerd op gegevens van 35.000 50- tot 65-jarigen die vertellen welk woningtype deze kritische doelgroep daadwerkelijk verleidt tot verhuizen. “Dichtbij voorzieningen, in een prettige woonomgeving, vlakbij bepaalde winkeltypes. Daarop kan een gemeente of projectontwikkelaar inspelen bij beleidsmaatregelen en de bouw van nieuwe woningen.”

Twee van de ‘knappe koppen achter de knoppen’ zijn hoogbegaafde trainees met afstand tot de arbeidsmarkt. “Wij vinden het belangrijk om deze mensen de kans te geven om zich te onderscheiden. Wat wij met big data doen, leer je niet op school of de universiteit.” In het traineeprogramma van 1 jaar is er 1 dag in de week les. De rest van de week werken ze aan opdrachten die te maken hebben met doorstroming op de woningmarkt, geïnspireerd door de Challenge Doorstroming. “Die voeren ze twee keer sneller uit dan ik had bedacht”, lacht Eric. “De begeleiding is een feestje om te doen.”

Bovenstaande tekst is overgenomen uit het oorspronkelijke artikel van de Provincie Utrecht en geschreven door Rob van Muilekom.

Lees hier meer over de Challenge doorstroming en de oplossing van Tellers & Benoemers.