WAM & van Duren Bouwgroep B.V. heeft ons in 2019 gevraagd om een woningmarktanalyse uit te voeren van een locatie in het dorp Silvolde, gemeente Oude IJsselstreek. De locatie is de voormalige buizenfabriek tussen de Prins Bernardstraat en Berkenlaan. Aanleiding was de beoogde herontwikkeling van deze fabriek.
Aanpak woningmarktanalyse
Het hoofddoel van het onderzoek is om vast te stellen in hoeverre er nu en in de nabije toekomst ruimte is op de woningmarkt voor het realiseren van woningen opgesplitst naar woningtypen en prijsklassen. We verdelen het onderzoek in vier onderdelen om tot een conclusie te komen:
- Regionale analyse en buurtanalyse
- Analyse van de bevolkingsopbouw en van de sociaaleconomische structuur
- Kwantitatieve woningbehoefte
- Kwalitatieve woningbehoefte
Woningmarktanalyse gemeente Oude IJsselstreek
Gemeente Oude IJsselstreek is net als buurgemeente Montferland een middelgrote gemeente in een landelijke omgeving die sterk is in de zogenaamde ‘plattelandssectoren’. Dit zijn landbouw, industrie, bouwnijverheid en handel. Beide gemeenten zijn qua sociaaleconomische structuur dominant in de hoge middenklasse. Groepen aan de onderkant van het sociaaleconomische spectrum (zoals sociale minima en elite) zijn er in deze gemeente bijna niet. In de gemeente Oude IJsselstreek zijn er dus ook geen woonmilieus voor deze, qua leeftijd vaak wat jongere, groepen.
Demografie van de locatie
De bevolkingsopbouw van de gemeente Oude IJsselstreek lijkt op die van andere landelijke gemeenten in Nederland. Jongeren verlaten de gemeente voor werk of studie. Vanwege de aantrekkelijke woonomgeving is er op latere leeftijd weer een instroom van gezinnen (met kinderen) waarvan de ouders tussen de 30 en 65 jaar zijn. Die instroom compenseert ten dele de uitstroom van jongeren maar werkt ook vergrijzing in de hand.
Huishoudensprognoses
Met behulp van ons model MARK DEMOD hebben we huishoudensprognoses gemaakt. Tot en met 2025 wordt een groei verwacht van circa 250 huishoudens. Opvallend is de zeer snelle toename van het aantal huishoudens boven de 65 jaar. Om bestand te zijn tegen deze verandering zijn levensloopbestendige woningen en bijbehorende voorzieningen nodig.
Woningmarkt Oude IJsselstreek
De woningmarkt in de Oude IJsselstreek bleek niet goed in balans gezien het actuele woningtekort. De mogelijkheden voor doorstroming vanuit de sociale huursector naar de koopsector zijn zeer beperkt. Ook betekent dit dat het aanbod voor ouderen die een goedkopere levensloopbestendige woning zouden willen aankopen (en hun dure (half)vrijstaande woning willen verkopen) beperkt zijn, waardoor de doorstroming op de markt stagneert.
Woningmarktanalyse Silvolde
De meeste buurten in de gemeente Oude IJsselstreek huisvesten de jongere of oudere (hogere) middenklasse in een niet tot weinig stedelijke omgeving. De buurten waarin de oudere middenklasse woont, waarvan Silvolde er één is, zijn over het algemeen economisch wat minder sterk. Doorstroming op de woningmarkt zal vooral van binnen de buurt zelf moeten plaatsvinden. De buurt Silvolde komt de komende jaren in een stadium waarbij de toenemende leeftijd van de bewoners vraagt om vaak kleinere en levensloopbestendige woningen en bijpassende voorzieningen. Silvolde blijkt echter onvoldoende voorbereid op deze transitie.
Invulling bouwplan
De woningbehoefte die uit het onderzoek naar voren komt bedraagt 40 woningen t/m 2025. We sluiten de woningmarktanalyse af met een voorstel voor de invulling van het bouwplan op de herontwikkelingslocatie.
De doelstelling van het bouwplan is drieledig:
- Het verbeteren van de balans op de koopwoningmarkt;
- Het bieden van levensloopbestendige, betaalbare en passende woningen aan de toenemende groep huishoudens > 65 jaar;
- Het verbeteren van de interne verhuisbalans door toevoeging van passende en betaalbare huur- en koopwoningen voor jongeren.
Wilt u meer informatie over dit project?