Home » Projecten » Woningmarktanalyse gemeente Aa en Hunze

Woningmarktanalyse gemeente Aa en Hunze

Opdrachtgever:   Gemeente Aa en Hunze
Onderzoek:            Woningmarktanalyse 17 kernen, gemeente Aa en Hunze
Datum:                   oktober 2023
bovenaanzicht gemeente Aa en Hunze
De gemeente Aa & Hunze heeft Tellers & Benoemers gevraagd om met een woningmarktanalyse de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte te bepalen voor de gemeente om vervolgens de meest optimale verdeling van deze woningbouwopgave over de verschillende kernen te bepalen.

Aanpak woningmarktanalyse

Bij deze woningmarktanalyse hebben we allereerst gekeken naar de huidige demografische situatie waarbij we zien dat de gemeente vergrijst en ontgroent. Vervolgens hebben we huishoudensprognoses gemaakt tot 2037 waaruit blijkt dat er in het realistische scenario sprake is van een toename van 286 huishoudens in 2032 maar er in 2037 91 huishoudens minder zijn dan nu.

grafiek huishoudensopbouw 2021 gemeente Aa en Hunze naar leeftijd en huishoudenstype

Woningtekort

Bij de woningmarktanalyse onderscheiden we een actueel woningtekort en een toekomstig woningtekort als gevolg van de toekomstige demografische veranderingen. Het actuele koopwoningtekort loopt vanwege de veranderende marktomstandigheden langzaam terug en bedroeg ten tijde van de analyse circa 40 koopwoningen. Als we kijken naar het toekomstig woningtekort, als gevolg van demografische veranderingen, zien we dat er in de gemeente Aa en Hunze in 2032 een tekort ontstaat van circa 900 woningen maar er eveneens een overschot is aan niet levensloopbestendige woningen. Door circa 250 van deze niet levensloopbestendige woningen te transformeren naar levensloopbestendige woningen neemt de netto bouwopgave af naar 650 woningen.

Woningbouwopgave

Deze toekomstige woningbouwopgave van 650 woningen hebben we vervolgens verdeeld over vier kernen/vlekken binnen de gemeente Aa & Hunze conform een verdelingsalgoritme waarbij de randvoorwaarden in samenspraak met de gemeente Aa & Hunze zijn samengesteld.

Wilt u meer informatie over dit project?